भुगोल से सम्बन्धित सभी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तर

Spread The Love And Share This Post In These Platforms

प्रश्‍न 1 – भारत में सर्वाधिक वर्षा वाला स्‍थान मासिनराम किस राज्‍य में है?
उत्‍तर – मेघालय

प्रश्‍न 2 – भारत के किस राज्‍य में मानसून का आगमन सबसे पहले होता है?
उत्‍तर – केरल

प्रश्‍न 3 – किस ग्रह के चारों ओर स्‍पष्‍ट वलय है?
उत्‍तर – शनि

प्रश्‍न 4 – पाक स्‍ट्रेट किन देशों को जोड़ता है?
उत्‍तर – भारत-श्रीलंका

प्रश्‍न 5 – भूकम्‍प तथा इससे सम्‍बन्धित परिघटनाओं का वैज्ञानिक अध्‍ययन किस नाम से जाना जाता है?
उत्‍तर –सेस्‍मोलॉजी

प्रश्‍न 6 – जस्‍ता के लिए प्रसिद्ध ‘जावरा’ खाने किस राज्‍य में स्थित है?
उत्‍तर – राजस्‍थान में

प्रश्‍न 8 – लैटिन अमेरिका का औद्योगिक दृष्टि से सर्वाधिक विकसित देश कौन सा है?
उत्‍तर – अर्जेण्‍टीना

प्रश्‍न 9 – बांदीपुर अभ्‍यारण्‍य किस राज्‍य में हैं?
उत्‍तर – कर्नाटक राज्‍य में

प्रश्‍न 10 – विश्‍व में सबसे गहरी झील कौनसी है?
उत्‍तर – बैकाल झील (साइबेरिया में)

87
Created on By PawanDixit

Geography Quiz set 16 For All Goverment Exam's

Geography Quiz set 16 For All Goverment Exam's

1 / 10

2. What is the distance of the extreme southern part of India from the equator?

2. भूमध्य रेखा से भारत के चरम दक्षिणी भाग की दूरी कितनी है?

2 / 10

3. विश्व के कुल भौगोलिक क्षेत्रफल में भारत का क्षेत्रफल कितना है?

3. What is the area of ​​India in the total geographical area of ​​the world?

 

3 / 10

4. सम्पूर्ण भारत के क्षेत्रफल का कितना प्रतिशत भाग मैदानी भाग के विस्तार में पाया जाता है ?

4. What percentage of the land area of ​​the whole of India is found in the extension of the plain?

4 / 10

5. मैकमोहन रेखा, जो भारत और चीन के बीच सीमा निर्धारित करती है, निम्नलिखित में से किस राज्य की उत्तरी सीमा पर खींची गई है?

5. The McMahon Line, which determines the boundary between India and China, is drawn on the northern border of which of the following states?

5 / 10

6. वर्तमान में भारत के किस स्थान को 'सफेद पानी' के नाम से जाना जाता है ?

6. Which place in India is currently known as 'White water'?

6 / 10

7. हैदराबाद का जुड़वां नगर है- 

7.The twin city of Hyderabad is-

7 / 10

8. कोच्चि का जुड़वां नगर है -

8. The twin city of Kochi is

8 / 10

9. जम्मू-कश्मीर राज्य का वह हिस्सा जिस पर चीन का अधिकार है, क्या कहलाता है ?

9. What is the part of the state of Jammu and Kashmir which is under the control of China called?

9 / 10

Q10.भारत का एकमात्र शीत मरुस्थल है -
Q10. India's only cold desert is

10 / 10

भारत का क्षेत्रफल कितना है ?

What is the area of ​​India?

Your score is

The average score is 64%

0%

Important questions and answers for all competitive exams related to geography.

Question 1 – In which state is Masinram the place with the highest rainfall in India?
Answer – Meghalaya

Question 2: In which state of India does the monsoon arrive first?
Answer – Kerala

Question 3 – Which planet has a clear ring around it?
Answer – Saturn

Question 4 – Which countries does the Pakistan Strait connect?
Answer – India-Sri Lanka

Question 5: By what name is the scientific study of earthquakes and its related phenomena known?
Answer – Seismology

Question 6 – In which state is the famous ‘Javara’ mine for zinc located?
Answer – In Rajasthan

Question 8 – Which is the most industrially developed country of Latin America?
Answer – Argentina

Question 9 – In which state Bandipur Sanctuary is located?
Answer – In the state of Karnataka

Question 10 – Which is the deepest lake in the world?
Answer – Lake Baikal (in Siberia)

79
Created on By PawanDixit

Geography Quiz set 6 For All Goverment Exam's

Geography Quiz set 6  For All Goverment Exam's

1 / 10

यांग्त्ज़ी नदी कहाँ बहती है?

2 / 10

हिमालय भारत की किस दिशा में स्थित है ?
In which direction of India is the Himalayas located?

3 / 10

यांग्त्ज़ी नदी कहाँ बहती है?
Where does river Yangtze flow?

4 / 10

उपलब्ध भूमि न केवल हमारे उपयोग के लिए है बल्कि
The available land is not only for our use but also for

5 / 10

बंगाल की खाड़ी कहाँ है?
Where is the Bay of Bengal?

6 / 10

भारत में स्थित है
Where is the Bay of Bengal?

7 / 10

कौन सा देश 7 देशों के साथ भूमि सीमा साझा करता है?
Which country shares land boundaries with 7 countries?

8 / 10

ग्रेट इंडियन मरुस्थल कहाँ स्थित है?
Where does the Great Indian desert lie?

9 / 10

भारत के उत्तरी मैदानों के दक्षिण में क्या स्थित है
What lies to the south of northern

10 / 10

महानदी, गोदावरी, कृष्णा और कावेरी नदियाँ कहाँ बहती हैं?
Where do the rivers Mahanadi, Godavari, Krishna and Kaveri drain?

Your score is

The average score is 64%

0%

Rate this post

Spread The Love And Share This Post In These Platforms

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *